Helle voi olla terveysriski

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan ilmastonmuutoksen aiheuttamien helleaaltojen on ennustettu yleistyvän myös Suomessa. Vaikka lämpö onkin pitkän talveen jälkeen tervetullutta, ei helle sovi kaikille. Kodin sisälämpötilalla on merkitystä etenkin ikääntyville.

Hellepäivästä puhutaan yleensä silloin, kun päivän ylin lämpötila kohoaa yli 25 celciusasteen. Tilastojen mukaan päivän ylimmän lämpötilan kohotessa yli 24 asteen alkavat sairaalakäynnit yleistyä ja kuolleisuus kasvaa erityisesti yli 75-vuotiaiden joukossa. Muutaman viikon helleaalto voi johtaa Suomessa useampaan sataan ennenaikaiseen kuolemaan.

Viranomaiset muistuttavat, että helle on terveysriski myös kroonisista sairauksista kärsiville. Monet lääkkeet voivat heikentää elimistön sopeutumista helteeseen esimerkiksi vaikuttamalla lämmönsäätelyjärjestelmään, vähentämällä hikoilua, lisäämällä virtsaneritystä tai poistamalla janontunnetta.

Ilmalämpöpumppu on tehokas viilentäjä

Kodin sisälämpötila voi nousta hellekausina nopeasti tukahduttavan kuumaksi. Jokaiseen kotiin sopivan ilmalämpöpumpun avulla sisäilma pysyy miellyttävän viileänä kuumimpinakin kesäpäivinä.

Lähde: Talotekniikka -lehti 06/2014